Mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház

Könyvtári szolgáltatások

Intézményünk egy megközelítőleg huszonötezer kötettel rendelkező könyvtár, amelynek szolgáltatásait a törvényi rendelkezéseknek megfelelően igénybe veheti lakóhelyre, állampolgárságra való tekintet nélkül bárki, aki az intézménybe belép.
Szolgáltatásaink közül vannak olyanok, amelyek térítésmentesen, tagság nélkül is igénybe vehetőek, vannak, amelyek tagsággal rendelkező látogatóink részére vehetők igénybe térítésmentesen, és vannak térítésköteles szolgáltatásaink is.
A szolgáltatásokról és az igénybevétel feltételeiről a könyvtár Könyvtárhasználati szabályzata, és a Szolgáltatás jegyzék ír részletesen.
A könyvtári szolgáltatások közül ingyenesen, tagság nélkül vehetőek igénybe:
• könyvtári dokumentumok helyben használata,
• könyvtári tájékoztatás,
• közhasznú információ szolgáltatás,
• NAVA elérés.
Ide tartoznak továbbá azok a szervezett események, amelyek a könyvtár saját szervezésében, vagy oktatási-nevelési intézményekkel együttműködésben valósulnak meg:
• csoportfoglalkozások, könyvtári órák tartása
• könyvtári rendezvények szervezése.
Érvényes tagsággal rendelkező látogatóink számára a fenti szolgáltatásokon kívül további térítésmentes szolgáltatásokat biztosítunk:
• kölcsönzés (könyv, folyóirat, elektronikus dokumentumok),
• könyvtárközi kölcsönzés,
• előjegyzés.
A könyvtári tagság akkor érvényes, ha az adott évre a tagdíj rendezve van. A tagság a befizetés vagy megújítás napjától számított egy évig érvényes.

16 év alatt és 70 év felett a tagság ingyenes.
Felnőttek számára az éves tagdíj összege: 900 Ft
Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok számára az éves tagdíj: 550 Ft
Családi jegy (azonos lakcímen lakó kettő vagy annál több fő számára): 550 Ft
Közgyűjteményi dolgozók számára a tagság ingyenes.
Az intézmény igazgatója engedélyezhet ingyenes tagságot a fentieken túl is.

Könyvtárunk állományát folyamatosan fejleszti, új könyveket vásárol, frissen tartja a polcokon lévő könyvanyagot. Kínálatunkban minden korosztály megtalálja a neki szóló irodalmat, az totyogóktól az óvodásokon keresztül a diákokon át a felnőtt és nyugdíjas korosztályig.
A könyvek beszerzésekor elsősorban az olvasói igényekre támaszkodunk, egyrészt figyelve az általános érdeklődést, másrészt pedig mérlegelve és beszerezve a konkrét olvasói kéréseket.
A könyvtár állományában keresni tudnak a Csongrád Megyei Könyvtárak Közös Adatbázisában.
A könyvtár nyitva tartása heti 36 óra. Rendes nyitva tartása a következőképpen alakul:
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 8 – 17
Szerda: 8 - 18
Csütörtök-péntek: 13 - 17
Szombat: 8 – 12
Vasárnap: ZÁRVA
Ünnepek, rendezvények miatt a könyvtár megszakíthatja a nyitva tartását, erről látogatóit – amennyiben módjában áll – az esemény előtt legalább három héttel értesíti.
A nyári tanítási szünet ideje alatt a könyvtár heti nyitva tartási ideje egy órával rövidebb, mert szerdánként csupán 8-17 óráig tart nyitva.
Késedelem
A kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott dokumentumok után a könyvtár késedelmi díjat szed, aminek mértéke 10,- Ft / könyv / nap. A könyvtár rendszeresen felszólítja késedelmes olvasóit, hogy a náluk kölcsönzésben lévő dokumentumokat hozzák vissza a könyvtárba. Aki ennek a felszólításnak nem tesz eleget, attól a könyvtár megvonhatja a jogot a további kölcsönzéstől, illetve tagságtól.
A kölcsönzésre lehet hosszabbítást kérni, ilyenkor újabb három hétre maradhat az olvasónál a könyv. A kölcsönzés hosszabbítását lehet kérni személyesen a könyvtárban, telefonon, mobilon, e-mailben, vagy messengeren keresztül.
Elérhetőségeink a következőek:
Telefon: 06-62/281-441
Mobil: 06-30/7574-817
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elveszett, megrongált dokumentumok megtérítése
Ha a kölcsönzött dokumentumot az olvasó elveszíti, vagy állapotában olyan mértékű kár keletkezik, ami nem teszi lehetővé a további használatot, vagy az állományba való elhelyezést, akkor az olvasónak meg kell térítenie a kárt a könyvtár felé.
Amennyiben az adott dokumentum kereskedelmi forgalomban kapható, az olvasó köteles a megrongált vagy elveszett dokumentumból másikat venni, és azt a könyvtárnak beszolgáltatni. Ebben az esetben a könyvtár nem csak új könyvet fogad el, hanem megfelelő állapotú antikvár, használt könyvet is.
Ha erre nem adódik mód, akkor az olvasó a megrongált vagy elveszett dokumentum aktuális beszerzési árát köteles a könyvtár számára befizetni megtérített követelés jogcímen. Az aktuális beszerzési árat a könyvtár az internetes honlapok vagy portálok segítségével állapítja meg. Végső esetben – ha semmilyen forrás nem áll rendelkezésére – ésszerű becsléssel élhet.
A kölcsönzött dokumentumokért minden esetben az a személy felelős, akinek a nevére a kölcsönzés történt – kiskorú személyek esetében szülő, gondozó.