Mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház

Könyvfaló olvasóverseny

A Könyvfaló könyvtárunk nagy múltra visszatekintő olvasási programja alsó tagozatos gyerekek részére. Célja, hogy a gyermekek olvasási rutint szerezzenek, vagyis gyakorolják az olvasást önként, játékos formában, kötetlenül. Másodlagos célja a gyerekek olvasási szokásainak, ízlésvilágának alakítása. A játék verseny formájában zajlik, építve az életkori sajátosságokra, de a lényeg a részvétel. Ezért év végén mindenki kap jutalmat. Mindenki egyéni képességeinek megfelelően saját tempója szerint vehet részt, de a csapatjátékban egymást is erősítik. Csak pozitív megerősítést kapnak, nincs kötelező feladat.

 

Aki már játszott velünk, az ismeri a szabályokat:
„Vegyél ki egy csillagos könyvet a városi könyvtárból.
Otthon olvasd el figyelmesen.
Hozd vissza, és válaszolj a kérdésre, amit a könyvtáros feltesz neked.
Ha jól válaszolsz, megkapod a könyvért járó csillagokat.
A csillagokat beírjuk a csillaggyűjtő füzetkétekbe, és felrajzoljuk a közös táblázatba is, így láthatjátok majd, hogy ki hol tart a versenyben. Év végén rendezünk egy jó kis programot a résztvevőknek, és eredményt hirdetünk.”

 

A játék részletes ismertetője:
A gyermekolvasmányaink egy részét vontuk be a játékba, és szétválogattuk őket nehézségi fokuk szerint. A legkisebbeknek való olvasmányok 1 csillagot érnek, a kicsit hosszabbak 2 csillagosok, a meseregények, vagy nehezebb szövegű de rövid olvasmányok pedig 3 csillagosak, és van pár ifjúsági regény, ami 4 csillagot ér. Rövid, lényegre törő kérdéseket írtunk hozzájuk a tartalomra vonatkozóan (egy könyvhöz 5-8 kérdés), aminek segítségével megállapíthatjuk, hogy a gyerekek valóban elolvasták-e, és megértették-e a könyvet. Egy kérdést teszünk fel, ha válaszolnak, megkapják a könyvért járó csillagokat, amiket saját csillaggyűjtő füzeteikben is vezetünk, illetve a könyvtárban elhelyezett táblázatokra is felrajzolunk. Aki részt vett a játék olvasós részében, az részt vehet a zárójátékon is. Tulajdonképpen ez a jutalom: egy közös ünneplés egy kis előadással, vagy játékkal, és könyvjutalom mindenkinek – hiszen nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.
2016 óta csapatjáték is van. A gyerekek 64 darabos kirakókat raknak ki. Ahány csillagot gyűjtött egy gyermek, annyi kirakós darabot kap az osztálya aktuális kirakós képéhez. Ezeket a darabokat aztán a tanítók ragasztják fel a helyükre. A csapatverseny győztese év végén elnyeri a vándorserleget, és kap egy finom tortát.