Mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház

Rendezvények

Maskarázó családi napok
Könyvtárunknak két olyan állandóan ismétlődő rendezvénye van, ahol vendég és házigazda egyaránt beöltözik: a farsangi mulatság februárban, és a boszorkányszombat október második felében.
Mindkét program évek óta nagy népszerűségnek örvend, vendégeink a kisgyermekes családok, hol nem ritkán még a szülők is beöltöznek, vagy legalább valamilyen kis kiegészítővel, kellékkel felszerelkezve érkeznek a „buliba”. A könyvtárosok maguk is jelmezbe bújnak, és félig irodalmi, félig hagyományőrző jelleggel szervezik az eseményt.
Mindig van meseszőnyeg, vagy bábelőadás, majd indulhat a játék a könyvtár minden pontján felállított állomásokon. A játékosok egy-egy jól teljesített feladat után „garasokat” kapnak, amelyeket beválthatnak a könyvtár „boszi-bódéjában” édességre, vagy apró ajándéktárgyakra. Az önállóbb gyermekek szüleinek mindig van egy csendesebb zug, ahol leülhetnek beszélgetni, teázni – ezt nevezzük felnőtt-megőrzőnek. A játékokkal párhuzamosan biztosítunk lehetőséget kézműves alkotásra, és amikor csak lehet, csillámtetoválást is szervezünk.

Titkok könyvtára
Sokkal fiatalabb kezdeményezésünk a Titkok könyvtára, amely ismeretterjesztő kalandjáték, és célcsoportja sokkal inkább a felső tagozat és a középiskolás korosztály, de jól mulathatnak velünk a felnőttek is.
Négy különböző, de egymáshoz kapcsolódó témát dolgozunk fel, információs plakátokat készítünk hozzájuk, és minden témához két-háromféle feladat, rejtvény, játék kapcsolódik. Célunk, hogy érdekességekre, általánosan nem ismert összefüggésekre hívjuk fel a figyelmet, könyv- és filmajánlót adjunk a témákhoz, és mindeközben szórakoztassunk. Aki meglátogatja az összes állomáshelyet, és menetlevelébe összegyűjti az összes pecsétet, az benevezhet a tombolára, ahol támogatóink által felajánlott ajándékokat sorsolunk ki.
A rendezvény szeptember és október fordulóján kerül megrendezésre, s az ezt követő másfél hónapban az adott év témáihoz kapcsolódó rendhagyó órákra várjuk az 5 – 11 évfolyam osztályait.

Egymás szemével
A programsorozat célja beszélgetés indítás egy-egy aktuális témában. Meghívott vendégünk mindig helyi ember, aki az adott témában szakmája, vagy hobbija, érdeklődési területe miatt tájékozott. Vele kezdeményez beszélgetést a könyvtáros, és bíztatja erre az este résztvevőit is. Ekképpen jobban megismerjük egymást, felszínre kerülnek a település értékei, erősségei, és tanulhatunk is egymástól.
A programsorozat általában évente három-négy alkalomból áll, és jobbára a tavaszi időszakra esik.

Alkotók hete
Hegedűs Ferenc emlékére szerveztük meg az első poéta-estet 2020-ban, amellyel az amatőr alkotók bátorítása, közösségbe szervezése, és helyi szinten való publikálása volt a célunk.
Hegedűs Ferenc nehéz életutat járt be, megküzdött a saját démonjaival, és mégis személyisége olyan derűt és szeretetet sugárzott, amely kiemelte őt a hétköznapiságból. Ezt a pozitív életszemléletet és a kitartó, küzdeni tudó akaratot szeretnénk megőrizni, és tisztelegni előtte.
Az alkotók hete november 30-tól – Feri bácsi születésnapjától – december 3-ig – Ferenc napig tart az adventi időszak első felében. Az ősz folyamán írjuk ki az alkotó pályázatokat – irodalmi, képzőművészeti (rajz, festmény, grafika), és fotópályázaton lehet részt venni. A képzőművészeti és fotó alkotásokból időszaki kiállítást szervezünk, az irodalmi műveknek a helyi lapban biztosítunk megjelenést, és felolvasó estet szervezünk. Igyekszünk kapcsolatot keresni az előadóművészettel is, így helyi amatőr csoportokkal keressük az együttműködési lehetőségeket, ezzel is színesítve a hét kínálatát. A program zárásaként pedig helyi kézműves alkotók mutatkoznak be termékeikkel kiállítás és vásár kereten belül.
Közösség – helyi értékek – összetartozás.
… mert együtt könnyebb.