Út a tudáshoz

Értékőrzés és képességfejlesztés a mórahalmi könyvtárban

TÁMOP 3.2.4.A-11/1-2012-0059

A mórahalmi városi könyvtár pályázati forrásból megvalósult projektjében vállalt értékőrző, képességfejlesztő tevékenységet. A célok megvalósításában két úton indult el: helyismereti adatbázist hozott létre, valamint szövegértés-fejlesztő foglalkozásokat szervezett.

A helyismereti adatbázis jelenleg több mint 5000 rekordot tartalmaz, melyeknek többsége újságcikk és fotó, de az adatok, dokumentumok gyűjtése és feldolgozása ezután is folyamatos lesz. Az érdeklődők megtalálhatják a Tóth Menyhért városi könyvtár honlapján a konyvtar.morahalom.hu címen a Helyismereti adatbázis menüpont alatt. A gyűjtemény pillanatnyilag mórahalmi vonatkozású illetve mórahalmi kiadású dokumentumokat tartalmaz, de a szoftver lehetőséget biztosít arra is, hogy a továbbiakban a környező települési könyvtárak is csatlakozhassanak helyismereti, helytörténeti anyagaikkal.

A projekt keretében szövegértés fejlesztő foglalkozásokat is szerveztek a könyvtárosok. Két ciklusban, összesen 14 darab 8 fős csoportban zajlottak a fejlesztések, szakértő pedagógusok közreműködésével, általános és középiskolás gyerekek részvételével. 2013-ban egy féléves klubfoglalkozás sorozat is lezajlott, ahol fogyatékkal rendelkező felnőttkorúak vehettek részt ilyen típusú foglalkozásokon. A következő években – kisebb kapacitással ugyan – de ez a tevékenység is folytatódik majd.

A pályázat megvalósítása 2012. december 1-én kezdődött, és 2014. március 31-én zárul. A hozzá kapcsolódó vállalt tevékenységek sikerrel lezárultak. De az intézmény szolgáltatási köre bővült, minőségi előrelépés történt, melynek előnyeit a könyvtár látogatói hosszú távon is megtapasztalhatják.

A projekt adatai:

Út a tudáshoz – szövegértő olvasás, megtartó emlékezet

TÁMOP 3.2.4.A-11/1-2012-0059

Kedvezményezett: Mórahalom Város Önkormányzat Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház

SZT logo uszt infoblokk esza

Designed by: zatok