Tábori beszámoló: Olvasótábor a városi könyvtárban

A Tóth Menyhért Városi Könyvtár augusztusban olvasótábort szervezett, amely két turnusban fogadta a gyerekeket. A tevékenységen az általános iskola diákjai vehettek részt, a táborvezetők Bertáné Gyöngyi könyvtáros, Baksáné Farkas Zsuzsa iskolai könyvtáros, és Paskáné Szilvia tanító voltak.

 

Amikor az ember azt hallja, hogy olvasótábor, nem számít arra, hogy a könyvtárba lépve vidám zsivajt, izgatott jövés-menést, vagy éppen hangos énekszót hall. Mert mit csinál az olvasótáborban a gyerek? Olvas. Nem? Hát nem. Inkább történetekkel találkozik, játszik azokkal, megtalálja bennük a helyét, és leginkább: kedve támad arra, hogy találkozzon a következő történettel.

Ennek jegyében szerveztük a programokat a csapatoknak: volt sok mesemondás, filmklub, játék, rejtvényfejtés, alkottunk is ezt-azt, írtunk mesét is, és el játszottuk azt. És barangoltunk: a makett parkban a történelemben és építészetben, a lovas központban a lovagi szokásokban, az Aranyszöm Rendezvényházban Lázár Ervin Legkisebb boszorkány című művében. Barangoltunk, eltévedtünk, megtaláltuk egymást, és magunkat. Tanultuk azt is, hogyan működjünk együtt, hogyan legyünk egymásra tekintettel, és hogyan adjuk össze legjobb tudásunkat ahhoz, hogy valami közöset hozzunk létre.

Itt szeretnénk köszönetet mondani azoknak a kedves partnereinknek, akik önzetlen segítséget nyújtottak a tevékenységek lebonyolításához a helyszín biztosításával: a Mórahalmi Rétesháznak, az Aranyszöm Rendezvényháznak és a Tájháznak, a Mini Hungary Parknak, és a Futó-Dobó Lovasközpontnak. Köszönjük!

A tábor utolsó napján kirándultunk egy nagyot Gyulára, ahol solymász bemutatón vettünk részt, és egy hangulatos reneszánsz ceremóniát élhettünk át: ismerkedtünk, táncoltunk, esküdtünk, lekaszaboltuk egymást, megvédtük a hölgyeket, és lovaggá ütöttek minket. Közben persze bejártuk a Gyulai Várat is. Izgalmas és fárasztó nap volt.

Köszönjük a Móra-Tourist Kft-nek, hogy rendelkezésünkre állt a Buba Busszal, hogy ne kelljen a nyári kánikulában a forró napon nagyot gyalogolnunk a helyszínek között, és köszönjük, hogy a pénteki kiránduláson időben érkezhettünk, és kényelmesen, biztonságosan utazhattunk! Katona Lászlónak és a 4-es Vendéglőnek pedig köszönjük a finom falatokat!

Jó volt együtt lenni, együtt játszani. Remélem, hogy jövőre is találkozunk egy izgalmas nyári táborban. Addig is ne feledjétek: az olvasás kaland!

A projekt azonosítója: EFOP 3.3.2-16-2017-00261

A projekt címe: „Hozd felszínre, illeszd a helyére!: élményszerző kompetenciafejlesztés Mórahalmon és Ásotthalmon”

 

Bertáné Gyöngyi

könyvtáros

 

További képek a könyvtár facebook oldalán: https://www.facebook.com/tothmenyhert.varosikonyvtar

Designed by: zatok