Könyvszolgáltatás – szabályzat

 

A Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház (továbbiakban Könyvtár) könyvszolgáltatás néven (a továbbiakban Szolgáltatás) ideiglenes szolgáltatást indít. Biztosítását a következő szabályok mentén végzi:


1. A Szolgáltatás célja:
A járványügyi veszélyhelyzet miatt elrendelt zárva tartási időszakban a Könyvtár olvasói számára biztosítani a könyvtári dokumentumokhoz való szabad hozzáférést az érvényben lévő törvényi és helyi önkormányzati szabályozás mentén.
2. A Szolgáltatás időtartama:
A Szolgáltatás bevezetésnek időpontja 2020. március 30. A Szolgáltatást a Könyvtár addig nyújtja, amíg a járványügyi veszélyhelyzet miatt köteles zárva tartani.
3. Általános szempontok:
A Szolgáltatás biztosítása nem akadályozhatja a Könyvtár gyermekfelügyeleti munkáját a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt, amelyet a fenntartó önkormányzat kötelező feladatként határozott meg számára.
A Szolgáltatás biztosítása a higiéniai szabályok fokozott figyelembevételével kerül megszervezésre a Könyvtár dolgozóinak, a gyermekfelügyeletben részt vevő tanulók, és a Könyvtár látogatóinak érdekében. Ezen szabályok betartása minden érintett részére kötelező!
4. A Szolgáltatás leírása:
Ha olvasónk tudatja velünk, hogy mely könyvekre van szüksége, akkor egy egyeztett időpontban a könyvtár fertőtlenített előteréből elviheti az előkészített könyveket egy névre szóló csomagban. Vissza is hozhatja a már elolvasott könyveket, és elhelyezheti az erre a célra kihelyezett tárolóban. Az így visszahozott könyveket a könyvtár 5 napig karanténban tartja a fertőzésveszély elkerülése céljából, s csak ez után helyezi őket újra kölcsönözhető státuszba.
A könyvek kiválasztása történhet a könyvtár online katalógusán keresztül, amely a könyvtár honlapjáról elérhető (http://konyvtar.morahalom.hu). Itt rákereshetnek az őket érdeklő dokumentumokra. A katalógus tájékoztatást ad az adott dokumentum státuszáról is, vagyis arról, hogy hozzáférhető-e a dokumentum.
Akinek erre nincsen módja, kérheti a könyvtáros segítségét valamely távoli kapcsolat útján. Erre hétköznap munkaidőben van lehetőség, ami a zárva tartás ideje alatt 8:00 órától 16:00 óráig tart.
Az összekészített könyvcsomagot az olvasó kérésére elviheti családtag, vagy önkéntes is. Kérjük, hogy ezt jelezzék a könyvtárosnak a könyvkérés leadásakor.
A könyvtárosok az említett időintervallumban minden távoli kapcsolatban a lakosság szolgálatára állnak általános és könyvtári tájékoztatás céljából.

5. Elérhetőségek:
A könyvtárossal az alábbi elérhetőségek egyikén lehet a kapcsolatot felvenni:
Telefon: 06-62/281-441
Mobiltelefon: 06-30/7574-817
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A Könyvtár Facebook messenger-én keresztül.

Telefonon munkaidőben elérhetőek a könyvtárosok, e-mail és messenger útján folyamatosan kereshetőek.


6. A könyvcsere folyamatában az olvasóra vonatkozó szabályok:
Olvasóink a könyvcserét a könyvtár előterében ejthetik meg. Az előtérben egyszerre csak 1 személy tartózkodhat. A könyvcsere szigorúan csak az alábbi tevékenységet jelenti: az olvasó az előtérben kiválasztja a nevére szóló csomagot, s azt magához veszi. Ha van visszahozott könyve, azt elhelyezi a tárolóban. Majd távozik az előtérből. Az előtérben szigorúan tilos bármi máshoz – másnak kikészített csomaghoz, vagy más által visszahozott könyvhöz – érnie. A tárolóba csak sértetlen könyv helyezhető el. Ha a kikölcsönzött könyv felázott vagy sérült, kérjük, hogy tartsák otthon! Sorsukról a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával rendelkezünk. Minderről a helyszínen jól látható módon tájékoztató anyagot helyez el a Könyvtár.
7. A könyvcsere folyamatában a könyvtárosra vonatkozó szabályok:
A könyvek kezelése során minden könyvtárosnak személyes felelőssége a higiéniai szabályok betartása. A könyvekkel végzett munka során gumikesztyűt és maszkot kell használnia.
A kiadandó könyveket adott személy számára egy csomagban kell elhelyezni, névvel ellátva jól látható, olvasható módon.
A visszahozott könyvek tároló dobozát az előtérbe az adott napon az első kiadott időpont előtt negyedórával kell kihelyezni. A tárolót az utolsó kiadott időpont után kell bevenni. A könyvtáros nem nyúlhat a tároló tartalmához, a tárolót kizárólag kesztyűben érintheti, lezárja, és egyenesen a karantén helyére viszi. Az adott tárolóhoz öt napon keresztül egyetlen személy sem nyúlhat!
Az ötnapos karantén lejártával a tároló kibontásra kerül, a visszahozott könyveket ekkor érkezteti a könyvtáros, státuszuk ekkor lesz újra kölcsönözhető. A tárolót fertőtleníteni kell, majd újra felhasználható a Szolgáltatásban.
A könyvcsere ideje alatt a könyvtár előterének belső ajtaja folyamatosan zárva van. A külső bejárati ajtót nyitva tartjuk, ha az időjárás engedi, kitárjuk. A szolgálatot teljesítő könyvtáros a Könyvtár belső teréből felügyeli az előtér forgalmát, szükség esetén a használt felületeket, kilincseket fertőtleníti.
Az időpontokat a könyvcserére úgy kell kiadni, hogy lehetőség szerint a következő időintervallumokba essenek: délelőtt 8:00 és 10:00 óra között, valamint délután 12:30 és 14:00 óra között. Szükség esetén ettől eltérő időpont is kiadható. A szükségességről a szolgálatot teljesítő könyvtáros dönt az olvasó által felhozott indokok alapján.
8. A veszélyeztetett korosztály védelmében tett további intézkedések:
Könyvcserére 65 éven felüli olvasóink kizárólag 9:00 és 12:00 óra között jöhetnek. Ez az időintervallum 65 éven aluli olvasóink számára nem engedélyezett a könyvcserére.
65 éven felüli olvasóink összekészített könyvcsomagját az olvasó kérésére elviheti családtag, vagy önkéntes is. Kérjük, hogy ezt jelezzék a könyvtárosnak a könyvkérés leadásakor.

A Szolgáltatás szabályzatának betartása mindenki számára kötelező érvényű. Betartatásáért az Intézmény igazgatója felelős.

Mórahalom, 2020. március 30.


Berta Gyuláné
igazgató

Látogatók száma

Today 1

Yesterday 69

Week 227

Month 516

All 12253

Designed by: zatok